sobota, 25 maja 2013

Kruche ciasto domowej roboty

Nie wiem czy może być coś łatwiejszego ;)
Takie ciasto nadaje się na jabłecznik, na ciasto ze śliwkami, na podkład do sernika, a także na a'la kruszonkę uprzednio trzymając wyrobione ciasto godzinę w lodówce, a następnie ścierając na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na owoce (jeśli robimy ciasto z owocami).

Składniki:

3 szklanki mąki
4 żółtka
kostka margaryny
2 łyżki śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki cukru

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać pół szklanki cukru, szczyptę soli, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć brytfankę.

Dalej postępujemy w zależności od tego, jakie ciasto chcemy upiec. Jeśli ciasto z owocami to piec 40 minut w 180 stopniach C. Jeśli na spód do sernika (czy innego tego rodzaju ciasta), piec ok. 30 minut w temp. 170 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz