środa, 16 października 2013

Placuszki z jabłkami

Widziałam w sklepie znanej firmy "Pusztyste placki z jabłkami" - tak się nazywają - z torebki... No nie... To RACZEJ nie to samo, co robione domowym sposobem. Kupiłam jabłka i powstało 11 puszystych placuszków nie z torebki :) 



Składniki:
4 jabłka
2 szklanki mąki
2 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
olej do smażenia
sól
          cukier ze śmietaną 
          cukier puder 
          lub miód do dekoracji

  • Mąkę wymieszać z żółtkami, mlekiem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia
  • Jabłka obrać, wydrążyć ogryzek, pokroić w kostkę
  • Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy
  • Starannie wymieszać i dodać pokrojone w kostkę jabłka
  • Na patelni rozgrzać olej i wykładać łyżką placuszki
"Jechałam" na trzy patelnie :)
  • Smażyć z obu stron na małym ogniu
  • Podawać udekorowane cukrem pudrem lub śmietaną z cukrem. Można też polać miodem. Są świetne na każdą porę dnia. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno, więc można, na drugi dzień, wziąć do pracy

Mniam! Smacznego :)

W myśl mojej akcji:

Zastąp słoik pysznym daniem - edycja I    

6 komentarzy:

  1. Po ostatniej wizycie na działce wróciłam z dużą reklamówką jabłek, nasmażę dzisiaj placuszków;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to mam już obiad na dzisiaj :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jabłek nie kroję tylko trę na tarce o dużych oczkach. Też dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam je zapraszam na moje racuszki

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie placuszki, robię też racuszki na drożdżach z dodatkiem jabłek lub z ulubionym twarożkiem pilos, posypane cukrem pudrem...., chyba jutro zrobię :)

    OdpowiedzUsuń