wtorek, 13 maja 2014

Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami

Od jakiegoś czasu mam większa ochotę na drób. Zostały mi dwie pałki kurczaka. Z drugiej strony nie miałam ochoty na ziemniaki, więc stwierdziłam, że użyję ryż. Do tego jedna marchewka i kawałek zielonej części pora.
Ryż, podlany bulionem warzywnym obudził we mnie smak dzieciństwa - smakował tak, jak robiła go moja babcia :) Pychota!
I to, co mi się jeszcze podoba w tym przepisie to fakt, że danie robi się samo. Jest to więc fajny przepis dla osób, które nie mają czasu, żeby stać nad kuchenka i mieszać cokolwiek w czymkolwiek :D



Składniki:
1/2 litra bulionu warzywnego
1 nieduża marchewka
ok. 10 cm zielonej części pora
przyprawa do kurczaka
4-5 pałek kurczaka (ja miałam tylko dwie, ale podana ilość składników spokojnie wystarczy na 5 sztuk)
2 szklanki ryżu

  • Nagrzać piecyk na 200 stopni C
  • Surowy ryż przesypać do naczynia żaroodpornego i zalać ciepłym bulionem
  • Marchewkę pokroić w plasterki, a por w piórka
  • Pałki kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka. Nie dodawałam już soli i pieprzu, użyłam tylko tej przyprawy)
  • Dodać pokrojone warzywa
  • Wstawić danie do piekarnika i piec ok. 45 minut. Można dłużej, ale ryż może się rozgotować. Akurat w tym daniu mi to nie przeszkadzało, a piekłam godzinę. Wydaje mi się jednak, że 45 minut wystarczy - sprawdźcie według siebie :)

Podałam z kiszonym ogórkiem domowej roboty :)

Smacznego :)

W myśl akcji:
Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię dania jednogarnkowe, dają mi gwarancję na więcej wolnego czasu do wypoczynku.Pysznie sie zapowiada.

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie zapiekałam i coś mi się wydaje, że to był błąd, wieeelki błąd!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam kurczaka, prawie w każdej postaci! Twój przepis na pewno wypróbuje :) i ogórki kiszone mojej mamy lub babci - pycha!

    OdpowiedzUsuń