niedziela, 13 października 2013

Omlet bez mąki z ziołami i warzywami (sposób na wykorzystanie białek)

Kiedyś już robiłam podobny omlet. Był smażony z całych jajek i zamiast pomidora miał kukurydzę. Poza tym warzywa były w miejszej ilości.
A ponieważ robiłam wczoraj ciasteczka z bezą i orzechami i zostały mi białka (do ciasteczek potrzebowałam 7 żółtek i tylko dwa białka), to wykorzystałam 5 pozostałych białek do zrobienia śniadania. Powstał omlet ziołowy z warzywami bogaty w białko :)


Składniki:
5 białek
2 całe jajka
2 garści różyczek brokuła

  • do omletu daję surowe różyczki, ale jeśli ktoś nie lubi to może najpierw je trochę podgotować, żeby w omlecie był miękkie - ja akurat lubię takie twardsze

1 duży pomidor lub 2 małe
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 
1 łyżeczka swieżej bazylii (opcjonalnie)
sól
pieprz


  • Mieszamy w miseczce jajka i białka z przyprawami: lubczykiem, majerankiem, solą i pieprzem
  • Brokuł dzielimy na różyczki
  • Pomidor myjemy i kroimy w mniejsze kawałki
  • Rozgrzewamy oliwę na patelni, wlewamy jajka, a nastęnie układamy warzywa
  • Smażymy ok. 10 minut na małym ogniu, a po tym czasie składamy omlet na pół i jeszcze smażymy ok. 5 minut

Jadłam z dwoma kromkami chleba tostowego z ziarnami - podpiekłam je w opiekaczu do sandwichy.

Na zdrowie!:)

2 komentarze: