czwartek, 15 sierpnia 2013

Kebab z opiekacza do sandwichy

Danie na życzenie:) 
Z podanej ilości wychodzi 8 małych kebabów i 2 duże. Akurat tyle miałam placków do tortilli. Pomysł opiekania nie jest mój, ale się sprawdził:)


Składniki:
8 placków do tortilli małych i 2 duże
3 piersi z kurczaka
przyprawa do gyrosa
1/2 kapusty pekińskiej
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
Opcjonalnie:
kukurydza
cebula

  • Wymieszać ketchup z majonezem i odstawić na bok
  • Piersi z kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i umyć 
  • Rozgrzać olej na patelni, ułożyć piersi z kurczaka (w całości) i obsmażyć mocno z obu stron. Przyprawić najpierw z jednej strony, potem - po obróceniu - ponownie przyprawić mięso
  • Przygotować kapustę pekińską krojąc ją w jak najcieńsze paski. Ja robiłam tak, że najpierw kroiłam liście wzdłuż na pół, a potem w paseczki. Tak przygotowaną odłożyć na bok
  • Mięso pokroić w cienkie plasterki. Do tego musi być bardzo ostry nóż, żeby mięso nie "rozsypało" się podczas krojenia
  • Następnie, na każdym placku do tortilli, układamy na jednaj połowie najpierw kapustę, potem mięso i polewamy łyżką sosu przygotowanego z ketchupu i majonezu
  • Zwijamy wszystko dosyć ciasno: najpierw zakładamy boki, a następnie, zwijając od siebie, tworzymy rolun
  • Rozgrzewamy opiekacz do sandwichy, układamy po jednym kebabie jak najbliżej zawiasów opiekacza, zamykamy, lekko przyciskając pokrywkę i opiekamy kilka minut, aż się delikatnie z wierzchu zapieką, tworząc wzorek z opiekacza
  • Podajemy:)

Na zdrowie:)

2 komentarze:

  1. Zamiast keczupu i majonezu ,proponuję zastąpić jogurtem naturalnym plus jeden ząbek czosnku wyciśnięty ,sól i pieprz do smaku (mniej kalorii) :-) ...Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń