niedziela, 4 sierpnia 2013

Ogórki kiszone

Różnie z tymi ogórkami u mnie bywało...
Postanowiłam podjąć kolejną próbę kiszenia. Tym razem wzięłam przepis w 100% sprawdzony. Jadłam ogórki z tego przepisu i wiedziałam, że muszą się udać. 
I rzeczywiście - są przepyszne:) 
Dzieciom też smakują.


Składniki:
1 kg ogórków
korzeń chrzanu
opcjonalnie liść chrzanu - ja dodałam
koper
kilka ząbków czosnku (u mnie 2 szt.)
w tym miejscu chcę zaznaczyć, że można po prostu kupić zestaw do kiszenia - ja tak zrobiłam i nie musiałam się zastanawiać ile mam wziąć kopru czy chrzanu; zużyłam cały zestaw odliczając jedynie 2 ząbki czosnku
Zalewa:
1 łyżka soli na 1 litr wody


  • Na dnie słoika układamy wszystkie składniki - u mnie specjalne naczynie gliniane
  • Na górę dajemy ogórki 
  • Zagotowujemy wodę i do gorącej wsypujemy sól - 1 łyżka na 1 litr wody - zalewamy ogórki gorącą wodą
  • Przykrywamy słoik (nie zakręcamy) - u mnie przez pierwsze trzy dni naczynie nie było przykryte, przykryłam czwartego dnia i ogórki stały tak przez kolejne dwa dni. W sumie kisiły się sześć dni
  • Następnie zamykamy dokładnie słoik i, w zależności od warunków jakie posiadamy, znosimy do piwnicy lub wkładamy do lodówki - ja włożyłam do lodówki uprzednio przekładając ogórki wraz z zalewą z naczynia do słoika 


Na zdrowie! :)

Biorę udział w akcjach na durszlaku i zmiksowanych:

Ogórki do słoików marsz   

7 komentarzy:

  1. mam ten sam przepis :D Ale jak zastosowałam kiedyś zwykłą sól kuchenna to tak nie ukisły, teraz stosuję do zapraw i są o niebo leeepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to możliwe, żeby ogórki nie zgniły przy 1 łyżce soli na litr wody? To jest kopiowanie głupich przepisów od przedszkolaków !!!! Jak ktoś da mniej niż 2 łyżki ogórki mu zgniją lub co najmniej będą mdłe i niedobre. Rzadko udaje się takie ogórki "uratować".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nikt Cie nie usłyszy, więc nie krzycz, a juz tym bardziej pisząc jako Anonimowy... Bez sensu się tak denerwować tylko dlatego, że nie zgadzasz się z moim przepisem i dlatego, że ogórki Ci nie wyszły. W ten sposób robię ogórki od dawna i nigdy mi nie zgniły, nigdy nie były mdłe. Zawsze wyszły bardzo smaczne. Proporcje, które podałam sa prawidłowe. Przpis nie jest głupi, po prostu wykonałaś/eś ogórki nieprawidłowo :) Następnym razem wykaz się odrobiną kultury i podaj chociaż swoje imię.

      Usuń
  3. Robię w takich proporcjach od 20 lat, co więcej daję zimną wodę i ZAWSZE wychodza pyszne - mogą stać nawet kilka lat. Ja od razu zakręcam słoiki, nic tez nie cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam problem. Zrobiłam ogórki pierwszy raz sama i widzę, że w większości słoików mam za mało wody. Nie przykrywa mi ogórków. Co mogę teraz zrobić?
    Czy mogę je poodkręcać i dolać solonej wody (ogórki robiłam w lipcu)??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma potrzeby dolewania wody. To nic. U mnie też czasem brakuje i nic się nie dzieje :)

      Usuń