wtorek, 20 sierpnia 2013

Tatar z łososia ze smaczliwką. Kilka porad dotyczących awokado

Smaczliwka - nic innego, jak awokado:) 
To drugi przepis na moim blogu z udziałem tego owocu. Kiedyś pokazywałam jak zrobić pastę do kanapek (przepis od mojej mamy). Dzisiaj - smaczliwka z łososiem (przepis od mojego brata). Bardzo zdrowe, bogate w witaminy A i C oraz żelazo, awokado zalecane jest dla osób z anemią. Poza tym nie zawiera dużej ilości cukrów.
Robi się bardzo szybko i nieskomplikowanie:)


Składniki:
100 gramów wędzonego łososia
1 dojrzałe awokado 
sól
plasterki cytryny do dekoracji (opcjonalnie)

W tym miejscu chcę podpowiedzieć, co zrobić gdy zakupione awokado nie jest zbyt dojrzałe? Jak je zmiękczyć? Jak przyspieszyć dojrzewanie tego owocu? 
Można np. zawinąć je na jeden dzień w torebkę papierową wraz z dwoma jabłkami.
Można też wsadzić na jeden dzień w mąkę.
A co zrobić, żeby rozgniecione awokado po obraniu nie czerniało? Nie wyrzucajmy pestki. Po rozdrobnieniu owocu widelcem, trzymamy ją w rozgniecionej paście do momentu podania na stół. Pestkę wyjmujemy z pasty tuż przed ostatecznym wykonaniem dania.
  • Awokado rozdrabniamy widelcem - doprawiamy solą i mieszamy
  • Łososia rozdrabniamy widelcem - również doprawiamy i mieszamy
  • Najpierw układamy na talerzyku masę z awokado, a następnie, na nim, kładziemy rozdrobnionego łososia
  • Jemy:)
Można udekorować plasterkiem cytryny.


Na zdrowie:)

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Jak się ma takie foremki-obręcze to bardzo ułatwia podanie :) Kupiłam je jakiś czas temu w EMPiKu

      Usuń
    2. A, no i oczywiście dziękuję:)

      Usuń
  2. Świetnie przedstawiony przepis, na pewno także go wypróbuje. Dekoracja tatara widzę że bardzo się liczy, ładne udekorowanie całej potrawy na talerzu zawsze będzie lepiej smakowało, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie arcydzieła dekoracji, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-tatar/ ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :)
      Ten Twój też wygląda pięknie. Pięknie przybrany.
      Swoją drogę dawno już nie jadłam tatara...

      Usuń