czwartek, 29 sierpnia 2013

Paszteciki z mięsem mielonym, cebulką i serem żółtym

Nie wiem co mnie tak naszło na ciasto francuskie. Chyba wygoda i możliwość stworzenia wielu przekąsek.
Zostało mi mięso mielone, niewiele. Myślę, że ok. 150 gramów. Postanowiłam zrobić paszteciki. Podałam je z surówką z kapusty pekińskiej. Bardzo podobnej do tej, którą kiedyś robiłam z białej kapusty. Zjadłam jako obiad:) Niewiele, ale za to jakie sycące!


Składniki:
1 gotowy arkusz ciasta francuskiego
ok. 150 gramów mięsa mielonego
1 mała cebula lub 1/2 większej
4 plasterki sera żółtego
1 jajko do posmarowania pasztecików

  • Ciasto dzielimy na pół
  • Następnie kroimy na 8 prostokątów
  • Na patelni, bez tłuszczu i na małym ogniu, podsmażamy mięso mielone z cebulką. Ja nie soliłam, ponieważ mięso samo w sobie było słone
  • Na czterech prostokątach układamy podsmażone mięso, a na czterech pozostałych robimy po trzy poziome nacięcia nożem 
  • Na mięso układamy po plasterku sera żółtego
  • Przykrywamy paszteciki naciętymi prostokątami ciasta, łączymy widelcem i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy paszteciki 15 minut - u mnie termoobieg, środkowa półka
  • Podawać z surówką lub ulubioną sałatką
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. 180 st 15 min termoobieg środkowa półka <3 Dziękuję za to zdanie :))))

    OdpowiedzUsuń