niedziela, 22 grudnia 2013

Potrawka na kanapki z kurczaka i mięsa wieprzowo-wołowego - szynkowar

Niedawno uruchamiałam zakładkę tajine, w której będzie można znaleźć dania przygotowane w naczyniu tajine.
A dzisiaj uruchamiam nową zakładkę - szynkowar, w której będzie można znaleźć przepisy na wędlinę domowej roboty :)
Dzisiaj podaję pierwszy przepis na potrawkę z piersi kurczaka i mięsa mielonego - wieprzowo-wołowego.
Jeśli korzystamy z szynkowara pierwszy raz po zakupie, musimy go dokładnie umyć gorącą, bieżącą wodą i wytrzeć do sucha. Następnie bierzemy się za pracę :)



Składniki na 0,5 kg gotowego wyrobu:
1 pierś z kurczaka
400 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki
2 płaskie łyżki majeranku
1 płaska łyżka pieprzu
sól
  • Zagotowujemy wodę w dużym garnku (w zależności od tego, jaki posiadamy szynkowar). U mnie garnek bardziej wysoki niż szeroki
  • Pierś oczyszczamy z błonek, myjemy i kroimy w małe kawałki
  • Mięso mielone przekładamy do miski i dokładamy do niego pokrojonego kurczaka. Wszystko dokładnie przyprawiamy, mieszamy i przekładamy do woreczka
  • Woreczek z mięsem przekładamy do szynkowara, zamykamy go i wkładamy do garnka z wodą. Parzymy na małym ogniu 2h: temperatura wody 95 stopni C, temperatura mięsa w czasie parzenia 70-85 stopni C
  • Wyjmujemy szynkowar i studzimy (teraz jest taka pora roku, że ja wystawiłam szynkowar na balkon)
  • Po wystudzeniu wkładamy szynkowar do lodówki na kilka godzin (ja włożyłam na cała noc, na ok. 7h)
  • Wyjmujemy szynkowar z lodówki i wyciągamy z niego naszą wędlinę

Smacznego i na zdrowie :)

3 komentarze:

  1. Takie domowe to najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie szynki wędzi mama, ale twój sposób też mi się podoba!
    Szczególnie te kawałki kurczaka w środku, super to wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń