środa, 4 grudnia 2013

Wytrawne ślimaczki z szynką szwarcwaldzką

Kupiłam szynkę szwarcwaldzką bo chodziła za mną i wołała: "Weź mnie!". No to wzięłam... I wczoraj, w ramach zwolnienia lekarskiego i może trochę z nudów, wymyśliłam wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego.
Dużo zdjęć mi wyszło :) ale pomyślałam, że skoro już poświęciłam czas na pstrykanie - to je umieszczę. Będzie smaczniej ;)


Składniki:
1 ciasto francuskie
100 gramów szynki szwarcwaldzkiej
ketchup do posmarowania ciasta (2-3 łyżki)
100 gramów sera żółtego
pieprz
czosnek granulowany
1 jajko do posmarowania ślimaczków



Soli już nie dodaję (mimo, że jest na zdjęciu wśród składników, ale zrezygnowałam z niej), ponieważ szynka szwarcwaldzka jest słona sama w sobie. Za dużo by było. Pieprz i czosnek granulowany są wystarczającymi przyprawami. 
Takie ślimaczki - do piwa jak znalazł :)


  • Wszystko będzie się odbywać na papierze, w który owinięte jest ciasto. Możemy potem wykorzystać ten papier do pieczenia ślimaczków
  • Ciasto rozwijamy i smarujemy ketchupem
  • Przyprawiamy pieprzem i czosnkiem
  • Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach
  • Połową porcji sera posypujemy ciasto
  • Szynkę kroimy w kawałki (tłuszczyk, który ma szynka, wytopi się)...
  • ... układamy na serze...
  • ... i posypujemy drugą połową sera
  • Roladę zwinąć i włożyć do zamrażalnika na 20 minut - dzięki temu rolada łatwiej się pokroi i nie rozpadnie podczas dzielenia na plasterki
  • Zaklejamy dokładnie boki...
  • ... i zawijamy w ten sam papier, co było zawinięte ciasto
  • Po wyjęciu zaznaczyłam sobie nożem porcje, a następnie dużym, ostrym nożem kroiłam plastry (wychodzi 12-13 sztuk)
  • Nagrzać piecyk do 200 stopni C
  • Jajko roztrzepać i posmarować nim ślimaczki
  • Papier po cieście wraz ze ślimaczkami ułożyć na blasze i piec 20 minut

Można podać posypane szczypiorkiem lub polane ketchupem. Smakują zarówno na zimno jak i na gorąco.

Smacznego! :)

13 komentarzy:

  1. Wspaniala przekąska i idealne wykonanie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już przed pieczeniem wygląda bardzo smacznie :). Podejrzewam, że niebo w gębie ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawdziwych ślimaków w życiu nie spróbuję, ale takie Twoje z chęcią:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie wiem, co to za szynka, ale ta przekąska.. cudowna! połączenie smaków wyśmienite, no kto go nie lubi?! :D

    Haha, miałam bardzo wesołą minę kiedy czytałam Twój komentarz, haha :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taka szynka specyficzna. Bardzo cienko krojona, z tłuszczykiem, bardziej słona niż niesłona.
      Co do komentarza u Ciebie, to sama się śmiałam, jak go pisałam, ale to była najprawdziwsza prawda! Pomyliłam misia z dzikiem :D

      Usuń
  5. Prosta i pyszna przekąska ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. świetna przekąska i takie złociutkie i chrupiące te ślimaczki

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń