niedziela, 22 września 2013

Kurczak curry z suszoną śliwką

Kurczaka przyrządzonego w ten sposób robię jako dodatek do kanapek. Jest to jedno z dwóch dań mięsnych z owocami, które lubię. Drugie to kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Kiedyś bardzo często jadałam kurczaka z ananasem, ale znudził mi się i tak naprawdę to zraziłam się do mięsa z owocami.
Myślę, że taki kurczak curry może być również podany jako danie obiadowe np. z ryżem. 

Składniki:
pierś z kurczaka
opakowanie suszonych śliwek (100 gramów)
2 łyżki curry
1 łyżka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego (u mnie - jogurt)

  • Kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy i kroimy w plasterki, a następnie w kawałki
  • Przekładamy do miseczki i dosypujemy curry - dokładnie mieszamy
  • Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy mieszając, aż mięso będzie gotowe
  • Śliwki kroimy w kawałki 
  • Gdy mięso będzie gotowe, dokładamy (cały czas smażąc) śliwki oraz jogurt naturalny i trzymamy na ogniu ok. 2 minut (nie dłużej!)
Moja kanapka do pracy to bułka orkiszowa, masło osełkowe, sałata i kurczak ze śliwką:) 
Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. curry i śliwki-dziwnie, ale brzmi dooobrze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też na początku tak myślałam, że co to za połączenie?! Ale mi to naprawdę bardzo smakuje. Pierwszy raz jadłam w pracy, gdy w bufecie kupiłam sobie kanapkę właśnie z tą pastą :)

      Usuń
  2. Musze spróbować - jestem ciekaw smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Charakterystyczny, inny :) Kwestia kubkow smakowych. Ja bardzo lubie.

      Usuń
  3. trzeba będzie zrobić bo to moje smaki

    OdpowiedzUsuń