niedziela, 28 lipca 2013

Pasta jajeczna

Ta pasta to kolejny smak dzieciństwa. Mama często robiła taką pastę. Wczoraj na kolację kanapki z nią zjadła moja córka:)
Prosta i szybka do wykonania. Kanapki z pastą jajeczną można zjeść na śniadanie i na kolację.


Składniki:
3 jajka
1 łyżka posiekanego szczypiorku
kawałek (nieduży) cebuli
1 łyżeczka masła
sól
pieprz

  • Jajka ugotować na twardo (żeby ładnie się obrały - gorące wyjąć łyżką z garnka, włożyć pod bieżącą, bardzo zimną wodę i jednocześnie obierać)
  • Do salaterki przełożyć jajka, dołożyć masło, posiekany szczypiorek i cebulkę, przyprawić
  • Wszystkie składniki rozgnieść widelcem jak najbardziej się da
  • Ponieważ bezpośrednio do pasty dołożone jest masło, to już nie ma potrzeby smarować pieczywa. Jednak jeśli ktoś lubi - może masła jeszcze użyć dodatkowo na chleb czy bułki
  • Można podawać z pomidorem, ogórkiem lub innym ulubionym dodatkiem
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Pasta jajeczna to moja naj naj naj ulubiona pasta z dziecinstwa, jaka robila mi moja babcia :) teraz sama ja robie dla synka i meza i co kilka dni maz wraca z pracy z jajkami, abym mu zrobila na ten tychmiast paste bo bez niej nie da mi zyc haha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D
      Bo ta pasta jest naprawdę przepyszna! :) Nie dziwię się więc mężowi :D

      Usuń