piątek, 12 lipca 2013

Tort makowo-truskawkowy

Chodziło za mną coś słodkiego z makiem. I przypomniałam sobie, że dostałam kiedyś przepis na tort makowo-truskawkowy. 



Składniki:
na ciasto
3/4 szkl. cukru pudru
5 jajek
1 szkl. mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
200 gramów maku
50 gramów margaryny Kasi

na masę
250 gramów serka mascarpone
1 szkl. śmietanki kremówki 30%
50 gramów cukru pudru

słoiczek dżemu truskawkowego (mogą być dwa, wówczas ciasto będzie bardziej mokre)

Ciasto:
  • Margarynę rozpuścić i ostudzić
  • Żółtka utrzeć z cukrem pudrem
  • Białka ubić na sztywną pianę pamiętając, że naczynie, w którym będą ubijane musi być suche. W przeciwnym razie białka się nie ubiją
  • Białka wymieszać bardzo delikatnie z żółtkami
  • Proszek do pieczenia, obie mąki i mak wymieszać i delikatnie przełożyć do jajek. Również delikatnie całość wymieszać
  • Dodać ostudzoną margarynę - wymieszać
  • Tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać mąką i przelać do niej ciasto. Piec 40 minut  w 180 st. C
  • Co zrobić, żeby ciasto nie opadło? Jest taka sztuczka, którą należy zastosować w tym przypadku (stosuję ją również przy upieczeniu biszkoptu): po upieczeniu ciasta wyłączyć piecyk i zostawić wypiek na 10 minut w środku. Po 10 minutach uchylić drzwiczki i jeszcze 5 minut potrzymać ciasto w piecyku. Po tym czasie wyjąć je i z odległości ok. 20 cm upuścić na podłogę (wówczas nie opadnie, ponieważ dostaje wstrząsu, który blokuje je przed zapadnięciem się)
  • Wystudzić i przekroić na 3 krążki
Masa:
  • Śmietankę schłodzić w lodówce (minimum 12h) - ubić na sztywno
  • Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, dodać do śmietanki, ubić
  • Na dolny krążek wyłożyć dżem, na dżem serek, przykryć drugim krążkiem. Drugi krążek posmarować dżemem, serkiem i położyć trzeci krążek - posmarować dżemem i serkiem. Serek z wierzchu można posypać makiem lub udekorować według uznania
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. zabieram się za niego już jakiś czas.. a szkoda, że nie zrobiłam, bo wygląda cuuudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudownie będzie wyglądać, jak jeszcze raz zrobię zdjęcie ;)
      Ale torcik jest fajny, nie za słodki. Mógłby być bardziej "mokry". Muszę pomyśleć nad modyfikacją...

      Usuń
  2. Nie przypominam sobie, żebym jadła taki torcik. Połączenie smaków bardzo do mnie przemawia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nigdy nie jadłam. Pierwszy raz robiłam. Myślę, że z wiśniami mógłby byc też dobry.

      Usuń
  3. jejku, taki tort musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń