sobota, 1 czerwca 2013

Pasta z awokado mojej mamy

Uwielbiam tę pastę. Przepis mam od mamy. 
Z jednego awokado wychodzi pasty dosyć sporo. Robiąc ją musimy więc wziąć pod uwagę, że nie wytrzyma ona dłużej niż jeden dzień. Czernieje i robi się gorzka. Dlatego bardzo fajnie nadaje się na przyjęcia lub dla wieloosobowej rodziny, w której wszyscy lubią awokado:) Jest wyśmienita na kanapki.
Ważne jest, żeby awokado było miękkie, dojrzałe ale nie zgniłe. Dobrym pomysłem więc jest zakup awokado twardego i potrzymanie go w domu ok. 2-3 dni, żeby dojrzało pod naszym okiem.
W przepisie jest czosnek. Ja daję 1 mały ząbek, ale jeśli ktoś lubi bardziej wyraźne smaki (awokado jest raczej mdłe, więc czosnek się przyda) może dołożyć więcej ząbków.




Składniki:
1 dojrzałe awokado
1/2 opakowania półtłustego twarogu (przy założeniu, że całe opakowanie to 250 gramów)
1 łyżka śmietany
1 mały ząbek czosnku ew. czosnek granulowany
sól
pieprz


Wykonanie jest bardzo proste. 
  • Awokado obrać i wyjąć pestkę. Uwaga, śliskie! Będzie uciekać:)
  • Rozgnieść widelcem
  • Czosnek przecisnąć przez praskę i dołożyć do awokado - wymieszać
  • Dołożyć twarożek, śmietanę, doprawić solą oraz pieprzem i wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę.
Gotowe! 
Smacznego :)


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam awokado..
    Na pewno dam sie skusic.
    1/2 opakowania sera tan ile gram?
    Tu wszystko jest inacze, przypuszczam ze waga opakpwania tez;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Założenie jest takie, ze opakowanie ma 250 g. Możesz więc dac 120-130 g. Poza tym probuj pasty podczas robienia, bo moze będziesz chciała zmniejszyć lub dodac ilosc twarogu.

      Usuń
  2. Wyszło pyszne :) dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Kasiu proszę o pomoc jak wybrać dojrzałe awokado (po czym poznać)? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dojrzałe awokado w dotyku jest miękkie (najlepiej, jakby skórka nie miała brązowo-czarnych skaz). Trzeba jednak uważać, żeby nie było zbyt miękkie, bo jest ryzyko, że w środku będzie brązowe, a to znaczy, że może byc zgniłe. Dlatego najlepiej jest kupić bardziej twarde niż miękkie i zastosować jedną z dwóch metod, które podałam przy wpisie na tatara z łososia ze smaczliwką: http://www.szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/08/tatar-z-ososia-ze-smaczliwka-kilka.html

      Usuń
    2. bardzo dziękuję za odpowiedź:)

      Usuń